DE CE SE SARBATORESTE HALLOWEEN-UL?

DE CE SE SARBATORESTE HALLOWEEN-UL?

Istoria infricosatoare a Halloween-ului


Halloween-ul este unul dintre cele mai populare evenimente anuale in toata lumea. De ce il sarbatorim? Citeste mai departe ca sa afli totul despre Halloween, inclusiv istoria din spatele acestei sarbatori, de unde vine Halloween-ul si de ce a inceput asa numita traditie "trick or treating".


Istoria Halloween-ului

Origine celtica

Sarbatoarea cunoscuta sub numele de Halloween, a fost influentata de-alungul timpului de mai multe culturi. In Imperiul Roman a fost Ziua Pomona, la celti festivalul Samhain, iar la crestini Sarbatoarea Tuturor Sfintilor. Totusi, sarbatoarea este cel mai frecvent legata de festivalul celtic Samhain. Numele provine din Irlandeza si inseamna "sfarsitul verii". Festivalul Samhain sarbatoreste sfarsitul "jumatatii luminoase" a anului si inceputul "jumatatii intunecoase". Celtii, care au trait in Irlanda, Marea Britanie, si in nordul Frantei, in jurul anilor 750 i.Hr. pana in 12 i.Hr., au marcat sfarsitul fiecarui sezon de recoltare si inceputul jumatatii intunecoase a anului in noaptea de 31 Octombrie. Celtii credeau ca granita dintre lumea aceasta si cea de dincolo se slabeste in ziua Samhain, permitand spiritelor bune sau rele sa o traverseze. Stramosii familiei erau bineveniti, dar spiritele rele erau intampinate de masti si costume infricosatoare pentru a fi alungate. Se spune ca nevoia de a indeparta spiritele rele a dus la purtatul costumelor si a mastilor. Focurile de tabara erau, de asemenea, o trasatura comuna a festivalului Samhain - se credea ca lumina si caldura lor vor fi purtate pana in lunile mai reci.

Imperiul Roman si Halloween-ul

Romanii, care i-au cucerit pe celti in anul 43 d.Hr., au avut doua festivaluri asemenatoare cu cea a celtilor, festivalul Samhain. Lemuria, care avea loc in luna mai, implica aruncarea in jurul casei a boabelor de fasole neagra pentru alungarea spiritelor rele din casa, si Feralia, festivalul roman al mortilor, care a coincis cu Samhain. Feralia era un festival public care o onora pe Pomona, zeita fructelor si a semintelor. Romanii credeau, la fel ca celtii cu festivalul Samhain, ca Feralia era o perioada in care spiritele rataceau liber printre cei vii. Acestia faceau ofrande de mancare si daruri pentru a linisti spiritele.

Sarbatoarea Tuturor Sfintilor

In secolul al VIII-lea, dupa ce Biserica Catolica a devenit religia oficiala a Imperiului Roman, Papa Grigore al III-lea a mutat Sarbatoarea Tuturor Martirilor, care a coincis cu Lemuria, la 1 noiembrie. Se crede ca acest lucru a fost facut pentru a obtine o aprobare oficiala a Bisericii a festivalului Samhain. Aceasta cinstire a mortilor a devenit o sarbatoare de trei zile, incluzand Ajunul Sfintelor pe 31 octombrie, Ziua Tuturor Sfintilor pe 1 noiembrie si Ziua Tuturor Sufletelor pe 2 noiembrie. Sarbatorile au inclus purtarea de costume si masti pentru a alunga spiritele rele.
In anul 835 Biserica Romano-Catolica a transformat ziua de 1 noiembrie intr-o sarbatoare crestina, care celebreaza toti sfintii. Aceasta era Sarbatoarea tuturor sfintilor, sau All Hallows. Numele de "Halloween" si multe dintre traditiile actuale provin din perioada veche engleza.
Termenul de Halloween reprezinta o varianta scotiana a denumirii All-Hallows-Even ("evening"), adica noaptea de dinaintea de "All Hallows". Pana in secolul al XX-lea era scrisa si "Hallowe'en", eliminand "v"-ul si scurtand cuvantul.

Halloween ajunge in America

In timpul secolului al XIX-lea, numarul mare de iralndezi emigrati in America au vazut Halloween-ul prinzand radacini peste Atlantic. Acum, desigur, este una dintre cele mai populare traditii din SUA. Sculptura dovlecilor pare sa fi devenit populara in America, deoarece irlandezii, obisnuiti sa sculpteze napi, au gasit dovlecii mai usor de gasit si mai usor de sculptat. O alta teorie spune ca americanii insisi au adaugat propria lor traditie din timpul recoltei de sculptare a dovleacului, Halloween-ului.

 

Istoria traditiei de "trick or treating"

 
Cea mai clara indicatie a modului in care a inceput traditia de "trick or treating" poate fi gasita in "souling", o traditie engleza despre care se crede ca dateaza din secolul al XV-lea. Oamenii cu putine posibilitati mergeau la casele celor bogati si strangeau prajituri ("soul cakes"). In schimb, acestia se rugau pentru rudele decedate a celor de la care primeau asa numitele "soul cakes". In aceeasi perioada, Halloween-ul din Irlanda si Scotia includea deghizarea, care presupunea ca oamenii sa se imbrace si sa mearga din casa in casa, recitand versuri sau interpretand cantece, in schimbul nucilor, fructelor sau a monedelor. Termenul de "trick or treating" a fost folosit pentru prima data in America la sfarsitul anilor 1920 pentru a descrie practica, ca copii sa bata la usi pentru a cere dulciuri si sa faca farse oamenilor care nu se conformau. Desi cel de-al Doilea Razboi Mondial si rationalizarea au redus practica traditiei de "trick or treating" pentru o vreme, aceasta a revenit in epoca postbelica si a devenit rapid aspectul definitoriu al Halloween-ului.



 

Cum este sarbatorit astazi Halloween-ul?

Deloc surprinzator, datorita traditiei de "trick or treating", Halloween-ul a rezistat ca o sarbatoare populara pentru copii. Cu toate acestea, devine din ce in ce mai mult o data de neratat in calendar si pentru adulti. In timp ce "trick or treating"-ul ramane o traditie rezervata copiilor mici, deghizarea si sculptarea dovleacului sunt adesea in centrul petrecerilor de Halloween atat pentru copii, cat si pentru adulti. Exista, de asemenea, o multime de activitati (unele mai infricosatoare altele mai putin) atunci cand sarbatoresti Halloweenul, de la vizionarea de filme horror, vizitarea parcurilor de distractie cu tematica de Halloween sau ascultarea de povesti despre fantome cu prietenii. Ca in cazul fiecarei sarbatori, este important sa ai la indemana cele mai potrivite decoratiuni si articole de petrecere astfel incat sa puteti crea atmosfera perfecta. La Partymag.ro gasesti o mare varietate de decoratiuni de Halloween, inclusiv baloane, panze de paianjen, vesela si multe altele. Daca doresti sa te deghizezi, nu uita sa verifici si categoria de costume carnaval.




 

Suport clienti LUNI - VINERI: 10:00 - 17:00

0725512126 office@partymag.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!